i

Gyümölcseink legjava

Ahol öröm és bánat van, ott pálinka is van. A magyar vidéken élő ember életének minden fontosabb állomásánál jelen volt a pálinka is az elmúlt évszázadokban: születésnél, keresztelőnél, lakodalomban és temetésnél.

A „Gulácsi Pálinkák” egy igazi hungarikumnak kijáró tisztelettel és az ennek megfelelő szaktudással készülnek

A gulácsi manufaktúra pálinkafőzésének elsődleges alapanyaga a szatmár-beregi térség egyedi, csak itt található gyümölcse a „nemtudom” szilva, de a tájhonos gyümölcsök (alma, meggy, körte) mindegyikéből főzünk pálinkát.

A „nemtudom” szilva

A Szatmár-beregi tájegységre a mai napig jellemző, utánozhatatlan „nemtudom” szilva a természet ajándéka: öntermékeny, nincs szükség porzófajtára.

A Felső-Tisza ártéri területeinek szórványban található szilvafákat a megelőző századok során nem metszették és nem is permetezték. A szatmári, beregi emberek felismerték e különös fajta értékeit és nem engedték elpusztulni: talán nincs egyetlen olyan kert sem errefelé, ahol legalább néhány fa ne lenne megtalálható.

A „nemtudom” név a városokból érkező emberek érdeklődése alapján született a környéken élők között elterjedt szájhagyomány szerint. Mi a neve ennek a jóízű szilvának? – kérdezték a látogatók. Nem tudom – felelték a falubeliek.

A Nagyarból elszármazott néprajzkutató, Benedekfalvi Luby Margit 1939-ben írta: „Vásárosnaménytól Tiszabecsig mintegy 400 km2-re tehető az a terület, ahol a kék szilvát1 részben vadon, részben nagyban termesztik.”

A „nemtudom” szilvafák növekedési tulajdonságai részben hasonlóak a Besztercei fajtákéihoz. A virágrügyek képződése az ültetés utáni 2-3. évben megindul és tömegesen képződnek a rövid, 20-40 centiméteres hajtásokon. A saját gyökerű fák a 4-5. évben termőre fordulnak, és 8-10 éves korban fánként 40-60 kilogramm termés is lehetséges. A virágzás ideje április 5-15., a gyümölcs augusztus 15. és szeptember 10. között érik, nagysága 20-26 milliméter. Színe éretten sötétkék, hamvas, íze kellemes, szárazanyag-tartalma 24-26 százalék, cukortermelő képessége kiemelkedő.

A Szatmár-Beregi-síksághoz tartozó településekben termelt „nemtudom” szilva zöme pálinka-alapanyag. A másik felhasználási terület a szintén páratlan és méltán ismert szatmári szilvalekvár2 főzés.


1. A szilva
A szilvát valószínűleg Szíria, Irán, Örmény-, Török- és Görögország népei termelték először nagy mennyiségben. Kis-Ázsiából és a Kaukázus környékéről a római légiók hozták Európába. Első hazai írásos emlékei az Árpád-korból származnak, bár aszaltszilva-maradványokat már az egyiptomi fáraók sírjaiban találtak.

A szilva gazdag és változatos faj- és fajtaállománya alakult ki az évszázadok során a Kárpát-medencében is a mérsékelt égöv természeti adottságai, a gyümölcs széles körű alkalmazkodóképessége, és nem utolsósorban, az emberek céltudatos munkája révén.

Magyarországon ma az alma után a második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs.

Kisebb mennyiségben tartalmaz C, B1, B2 és E-vitamint is, ásványi anyagok közül pedig kálium, magnézium, a cink, foszfor és a kalcium is megtalálható benne, de káliumban különösen gazdag (820mg/100g). Legfőbb előnye magas élelmi rost tartalma (5,7g/100g; az aszalt szilváé 17,8g/100g).

Bereczki Máté a négykötetes „Gyümölcsészeti vázlatok” című munkájában (1887) szilvából 130 fajtát ismertet. Az egykor volt sok fajta ellenére az önellátást szolgáló kertekben és a termelő gazdagságokban ma már csak 8-10 fajta alkotja a választékot.

2. A szatmári szilvalekvár főzése
A szilvalekvár készítésének a térségben több évszázados hagyománya van, eszerint főzik ma is.

A hagyományos „nemtudom” szilva augusztus végén érik. Az érett gyümölcsöt botokkal verik le a fa alá terített ponyvára, és onnan szedik kosarakba. Fateknőben többször átmossák, az egészséges szemeket szűrőn lecsöpögtetik, majd kezdetét veszi a ciberekészítés.

Az első feladat a katlan megrakása, az üst tapasztása. A katlan megrakásához vályogot és pelyvás sarat használnak. A katlant mindig az üst méretének megfelelő nagyságúra rakják, kívül-belül kitapasztják, hátul lyukat hagynak rajta a füstkivezetőnek. A szilvalekvár hagyományosan vörösréz üstben készül. Az üst előkészítése külső felületének sárral való betapasztásából áll. A kitapasztott üstöt behelyezik a katlanba, vízszintbe állítják, a peremnél betapasztják, majd tisztára törlik.

A szilvát az üstben puhára főzik, hogy könnyen leváljon a magjáról, forrón átdörzsölik egy rostán, amelyben a mag és a héj fennmarad. A forró ciberét a katlanba épített rézüstbe töltik. A katlanban már ég a tűz, több órán keresztül, állandóan kavargatva főzik a lekvárt, hogy le ne égjen. A szilvalekvár akkor készül el, ha már olyan sűrű, hogy nem esik le a kanálról. Cukrot, tartósítószert nem adnak hozzá. A kihűlt lekvárt szilkékbe rakják, és akár évekig tárolják.

ii

Erjesztés

A gondosan válogatott és előkezelt gyümölcs az erjesztés által válik a lepárláshoz szükséges, használható alapanyaggá. A jó pálinka alapja a megfelelő cefrézés. A saját pálinkáink alapanyagát biztosító cefrék nagy odafigyeléssel, szakértelemmel zárt rendszerű erjesztéssel készülnek.

iii

Lepárlás

A lepárlás a tulajdonképpeni pálinkafőzés. A jó pálinkához kiváló alapanyag, jó cefre és magas szintű hozzáértés szükséges.

A lepárlás célja, hogy a cefréből kellemes, gyümölcsös aromájú pálinka készüljön. Miután a cefrét a pálinkafőző berendezés üstjébe beleöntjük, majd lezárjuk azt, kezdődhet a desztillálás. A desztillálás során az alkohol és a víz eltérő forráspontját használjuk ki. A desztillálási idő általában
3-5 órát vesz igénybe. A lepárolandó folyadék felmelegszik, felforr,
a gőz felszáll a páracsövön, majd a hűtőben lecsapódik, kondenzálódik.

A végeredmény: a pálinka. A gulácsi pálinka. Amit, úgy szeretünk. Pálinkáink hagyományos kisüsti és Müller-féle tornyos rendszerrel is készülnek.

iv

Érlelés

Az elkészült pálinkát a palackozás előtt még hónapokig, adott esetben évekig tároljuk. A tárolás célja a pálinka pihentetése. A pihentetés azt jelenti, hogy napfénytől elzártan tartjuk rozsdamentes acéltartályokban, és időnként megszellőztetjük. Így „elsimulnak” a párlat aromái:
a középpárlatban található savak, az alkohol, valamint az oxigén elkezdenek dogozni, és egymással reakcióba lépve kellemes aroma anyagokat hoznak létre.

Az üvegekbe palackozott pálinka még további hónapokat pihenhet mielőtt értékesítése megtörténik.

v

Az újjászületett gyümölcs

A gondosan szedett, válogatott, hibátlan gyümölcsből, csonthéjasok esetében magvazást követően, nagy szakértelemmel elvégzett erjesztés, majd lepárlást követően a termék egyedi karakterétől függő érlelés után lesz pálinka: az újjászületett gyümölcs.

A pálinka az újjászületett gyümölcs. Csak gyümölcs! És, persze víz. Az adott gyümölcs karakterétől, a termés évének időjárási viszonyaitól és az évtizedek során megszerzett mesterségbeli tudásunktól függően döntünk a palackozásra kerülő pálinkák alkoholtartalmáról.

Szortimentünk

Ismerkedjen meg
a többi pálinkánkkal is!

Szortimentünk

Kérésével, kérdésével
forduljon hozzánk bizalommal!

    Írjon nekünk vagy hívjon minket!

    +36 70 335 2327